Muffinki z kremem cytrynowym i kakaowym

Muffinki z kremem cytrynowym i kakaowym

Muffinki z kremem cytrynowym i kakaowym to prawdziwa uczta dla podniebienia! Czy wiecie, że muffinki są tak puszyste i kremowe dzięki Majonezowi Napoleońskiemu MOSSO?

Składniki

  • Mąka pszenna typ 450 – 70 g
  • Mąka ziemniaczana – 90 g
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • Jajko – 4 sztuki
  • Cukier – 120 g
  • Majonez Napoleoński MOSSO – 140 g
  • Cytryna – 1 sztuka
  • Kakao w proszku – 10 g
  • Śmietanka 30 % – 200 ml
  • Cukier puder – 2 łyżki
  • Serek mascarpone – 250 g
  • Kolorowe posypki – do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąki i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski, a następnie wymieszaj.

  2. Do drugiej miski wbij jajka, wsyp cukier, ubijaj mikserem na średnich obrotach przez 5–7 minut lub dłużej, aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie stopniowo dodawaj po łyżce majonezu, miksując na najniższych obrotach do połączenia składników.

  3. Suche składniki przesyp do mokrych i delikatnie całość wymieszaj łyżką.

  4. Ciasto podziel na pół. Przelej do dwóch misek. Do pierwszej dodaj skórkę otartą z cytryny, do drugiej przesiane kakao.

  5. Papilotki napełnij ciastem do ¾ ich wysokości. Piekarnik nagrzej do 180 stopni (grzałka góra–dół). Muffinki piecz przez około 20–25 minut, do suchego patyczka.

  6. Kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Mascarpone delikatnie zmiksuj, partiami dodawaj kremówkę. Wymieszaj do połączenia.

  7. Kremem napełnij rękaw cukierniczy lub szprycę. Przestudzone babeczki udekoruj kremem i ulubionymi posypkami.

Do tej potrawy pasują:

czas potrzebny: 40 minut
ilość porcji: 2
×