Zapiekanki na 3 sposoby

Zapiekanki na 3 sposoby

Prosty i pyszny przepis! Możecie je przygotować aż w 3 różnych wersjach.

Składniki

  • Półbagietka – 3 sztuki
  • Cebula – 2 sztuki
  • Pieczarki – 400 g
  • Papryka czerwona – ½ sztuki
  • Papryka żółta – ½ sztuki
  • Papryka zielona – ½ sztuki
  • Suszony czosnek niedźwiedzi – 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany – 1/3 łyżeczki
  • Słodka papryka w proszku – 1/3 łyżeczki
  • Suszona natka pietruszki – ½ łyżeczki
  • Sos Czosnkowy MOSSO – 3 łyżki + do podania
  • Salami – 70 g
  • Ser żółty – 200 g
  • Bazylia – 1 gałązka
  • Olej – 2 łyżki
  • Sól i pieprz – do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bagietki przekrój wzdłuż na pół. Cebulę i pieczarki pokrój w kostkę, papryki w cienkie paseczki.

  2. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, smaż 5 minut. Dołóż pieczarki i smaż 7–8 minut. Zwiększ płomień pod patelnią i odparuj nadmiar wody. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Zawartość patelni przełóż do miski.

  3. Na patelnię wrzuć papryki. Smaż 7–8 minut, od czasu do czasu mieszając, aż będą miękkie. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodką papryką i natką pietruszki.

  4. agietki posmaruj Sosem Czosnkowym MOSSO. Na dwie nałóż farsz paprykowy, na pozostałe pieczarkowy. Dodatkowo dwie bagietki z farszem pieczarkowym przykryj plastrami salami. Wszystkie posyp obficie serem.

  5. Piekarnik nagrzej do 180 stopni (grzałka góra–dół). Zapiekaj bułki 5 minut lub dłużej, aż ser się rozpuści, a bagietki będą chrupiące. Podawaj gorące, polane Sosem Czosnkowym MOSSO i posypane listkami bazylii.

czas potrzebny: 20 minut
ilość porcji: 2
kuchnia polska
pieczenie
×