Sałatka z pieczonym kalafiorem

Sałatka z pieczonym kalafiorem

Sałatka z pieczonym kalafiorem, jajkiem, dużą ilością warzyw i pysznym Majonezem Lekkim MOSSO, który jest idealnym sosem do każdej sałatki! To idealna propozycja na prosty lunch, kolację lub do lunch boxa.

Składniki

  • Kalafior – 400 g
  • Olej – 1 łyżka
  • Curry w proszku – 1 czubata łyżeczka
  • Majonez Lekki MOSSO – 50 g
  • Jogurt naturalny – 50 g
  • Suszone oregano – ¼ łyżeczki
  • Ugotowane jajko – 2 sztuki
  • Pomidor – 1 sztuka
  • Czerwona cebula – 1 sztuka
  • Miks sałat – 100 g
  • Oliwki – 3 łyżki
  • Nasiona granatu – 2 łyżki
  • Sól i pieprz – do smaku
  • 1 gałązka bazylii
  • Czarnuszka – ½ łyżeczki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kalafior podziel na małe różyczki, polej olejem, posyp curry, oprósz solą i pieprzem. Wymieszaj. Przełóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra–dół). Piecz przez 25 minut lub dłużej, aż kalafior będzie miękki. Odstaw do przestygnięcia.

  2. Majonez Lekki MOSSO wymieszaj z jogurtem i suszonym oregano. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  3. Pomidor pokrój w sporą kostkę, cebulę w piórka, jajka w ćwiartki.

  4. Na półmisku ułóż sałatę, dodaj kalafior, jajko, pokrojone warzywa, oliwki, granat. Całość polej dressingiem majonezowym, posyp bazylią i czarnuszką.

Do tej potrawy pasują:

czas potrzebny: 30 minut
ilość porcji: 2
Sałatka
pieczenie
×