Muffiny z agrestem

Muffiny z agrestem

Bardzo letnie, bardzo sezonowe, bardzo łatwe i szybkie – muffiny z agrestem. Amerykańskie babeczki szybko podbiły serca wszystkich łasuchów. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że możemy dodawać do nich nasze lokalne produkty i owoce. Sprawdź, co jeszcze ukryliśmy w tym przepisie!

SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna – 240 g 
  • śmietana 18% – 150 ml
  • cukier – 120 g
  • Mosso Olej Mazowiecki – 120 ml
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • cynamon – 3 łyżeczki
  • jajka – 2 szt.
  • gruszka – 1 szt.
  • jabłko – 1 szt.
  • agrest – 50 g

PRZYGOTOWANIE:

  1. Gruszkę oraz jabłko obrać i pokroić w kostkę. Agrest umyć, odciąć czarne końcówki.

  2. W misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz cynamon.

    W drugim naczyniu wymieszać pozostałe składniki: jajka, Olej Mazowiecki Mosso, śmietanę.

  3. Suche składniki dodać do mokrych, wrzucić owoce i dokładnie wymieszać.

  4. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 3/4 jej wysokości.

    Piec w temperaturze 190°C  przez około 20-25 minut.

Do tej potrawy pasuje

przygotowania: 40 minut
ilość porcji: 6
×