Krewetki z bagietką czosnkową i chrzanem

krewetki w sosie śmietanowym

Przepis na idealne Walentynki? Krewetki w sosie śmietanowo-chrzanowym z chrupiącą bagietką czosnkową. Krewetki to popularne afrodyzjaki, dlatego warto przyrządzić je w ten wyjątkowy dzień!

Składniki

  • Krewetki – 500 g
  • Mosso Chrzan Delikatesowy – 2 łyżki
  • Śmietanka 30 % tł. – 250 ml
  • Masło – 2 łyżki
  • Pietruszka – pęczek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bagietka – 1 długa
  • Masło – 100 g
  • Czosnek – 3 ząbki

PRZYGOTOWANIE KREWETEK:

  1. Bagietkę pokroić na kawałki. Masło wymieszać z posiekanym czosnkiem i 1 łyżką bardzo drobno posiekanej pietruszki. Posmarować bagietki i piec przez 10 minut w 200°C.

  2. Krewetki rozmrozić (jeśli były mrożone) i osuszyć ręcznikiem papierowym. Podsmażyć na 2 łyżkach masła. Zalać śmietanką, dodać Chrzan Delikatesowy Mosso i gotować przez około 2 minuty, aż sos lekko się zagęści.

  3. Na koniec dosypać świeżą posiekaną pietruszkę i zdjąć z kuchenki. Podawać z chrupiącymi bagietkami.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 2
×