![poziom trudnosci](/wp-content/themes/mosso/dist/images/knife.png)
![poziom trudnosci](/wp-content/themes/mosso/dist/images/knife.png)
Udostępnij:
![chrusty, faworki, faworki z majonezem, mosso, mosso kewpie](https://szefsmaku.pl/wp-content/uploads/2021/02/faworki-1250x712.jpg)
Tłusty Czwartek za pasem! To najlepszy moment, by przygotować pyszne i chrupiące faworki! Delikatne chrusty obsypane cukrem pudrem to dla wielu wspomnienie z dzieciństwa. Z naszym przepisem bez trudu przygotujesz je we własnej kuchni.
Składniki
- Mąka pszenna – 2 szklanki
- Mosso Majonez Napoleoński – 45 g (4 łyżki)
- Letnia woda – 200-250 ml
- Spirytus – 1 łyżeczka
- Cukier puder – do posypania
- Olej – 1,5 l (do smażenia)
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę pszenną wymieszać z Majonezem Napoleońskim Mosso oraz letnią wodą. Dodawać ją stopniowo, aby powstało gładkie i sprężyste ciasto. Podzielić ciasto na dwie część i wałkować na bardzo cienki placek. Pozostałe ciasto przykryć folią.
Kroić na paski o szerokości około 3 cm. Następnie kroić na romby lub prostokątny o długości około 8-10 cm. Na środku zrobić nacięcie i przełożyć jeden z końców przez nie.
Rozgrzać olej w wysokim garnku do temperatury 170-180°C i smażyć faworki w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy i obsypać obficie cukrem pudrem. Chrusty będą bardzo chrupiące!
Skomentuj lub zobacz komentarze