Domowe sajgonki z sosem majonezowym

sajgonki z krewetkami, sajgonki z sosem majonezowym, przepis na sajgonki

Sajgonki z  krewetkami to świetny przepis na domówkę w gronie znajomych lub spokojny wieczór z ulubionym serialem. Jedno jest pewne – w towarzystwie sosu majonezowego z chili sprawiają, że ciężko przestać je jeść.

Składniki

  • Ciasto na sajgonki – 15 arkuszy
  • Mąka pszenna – 2 łyżki
  • Woda – 2-3 łyżki
  • Krewetki – 15 dużych sztuk
  • Mosso Olej Mazowiecki – do smażenia
  • Sól, pieprz – do smaku
  • Mosso Majonez Napoleoński – 2/3 szklanki
  • Papryczka chili – ½ sztuki
  • Sok z limonki – 5 łyżek

PRZYGOTOWANIE SAJGONEK:

  1. Krewetki rozmrozić i obrać pancerze pozostawiając ogonek. Naciąć po wewnętrznej stronie, aby krewetka była prosta. Przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć krótko na 3 łyżkach Oleju Mazowieckiego Mosso.

  2. Mąkę wymieszać z wodą, aby powstał gęsty „klej”. Każdy arkusz posmarować z jednej strony wzdłuż brzegu, złożyć na pół, położyć jedną krewetkę i zawinąć w rulon. Końcowy brzeg posmarować ponownie rozmieszaną mąką. Powtórzyć to z wszystkimi krewetkami. Rozgrzać w garnku o grubym dnie Olej Mazowiecki Mosso i smażyć sajgonki, aż staną się przyrumienione.

  3. W tym czasie przygotować sos: wymieszać Majonez Napoleoński Mosso z posiekaną bardzo drobno papryczką chili, sokiem z limonki oraz solą i pieprzem. Gorące sajgonki podawać z sosem majonezowym.

ilość porcji: 5
×