Faszerowany pieczony batat

Faszerowany pieczony batat

Czy też jesteś fanem słodkich ziemniaków? Jeżeli frytki z batatów już ci się przejadły, wypróbuj coś nowego! Cieciorka i pomidor jako faszar przełamią słodkość ziemniaka, jednocześnie nadając mu zupełnie nowy wymiar smakowy. Taki batat sprawdzi się też jako zdrowy lunchbox.

SKŁADNIKI:

  • batat – 2 szt.
  • ugotowana ciecierzyca – 1 szklanka
  • pomidory z puszki w kawałkach – 400 g
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 1 ząbek
  • Mosso Olej Mazowiecki – 1 łyżka
  • Mosso Sos Czosnkowy – 2 łyżki
  • słodka,  mielona papryka – 1/2 łyżeczki 
  • ostra, mielona papryka –  1/4 łyżeczki 
  • sól, pieprz do smaku
  • pestki granatu – 1/4 szklanki
  • posiekana natka pietruszki lub listki kolendry do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bataty wyszorować, przekroić wzdłuż na dwie części i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

  2. Bataty wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec przez ok. 30 minut.

  3. Przygotować farsz – na patelni rozgrzać Olej Mazowiecki Mosso, dodać pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz pomidory i ciecierzycę. Całość doprawić solą, pieprzem i papryką słodką oraz ostrą. Smażyć około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

  4. Upieczone bataty wyjąć z piekarnika i za pomocą łyżki wydrążyć miejsce na farsz.

  5. Do środka nałożyć ciecierzycę i pomidory. Wstawić do nagrzanego piekarnika jeszcze na 2-3 minuty.

  6. Pieczone bataty podawać z Sosem Czosnkowym Mosso, pestkami granatu i posiekaną natką pietruszki.

     

przygotowania: 40 minut
ilość porcji: 4
×