Chlebek czosnkowy z Majonezem Mosso

Chlebek czosnkowy

Pachnący chlebek czosnkowy z ziołami i majonezem. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole!

Składniki

  • Mąka pszenna – 400 g
  • Drożdże instant – 2 płaskie łyżeczki
  • Ciepła woda – 170 -200 ml
  • Mosso Majonez Napoleoński – 3 łyżki
  • Sól – 1 czubata łyżka
  • Czosnek w proszku – 1 łyżeczka

Składniki na nadzienie:

  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Pęczek pietruszki
  • Suszone zioła prowansalskie – 1 łyżka
  • Starty ser – 80 g

Dodatki – sos majonezowy:

  • Mosso Majonez Napoleoński – 5 łyżek
  • Jogurt – 3 łyżki
  • Garść pietruszki
  • Sól – do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę wymieszać z drożdżami i czosnkiem w proszku, zrobić na środku dołek. W ciepłej wodzie rozpuścić sól. Wlać do mąki, dodać majonez i zarabiać przez kilka minut aż ciasto stanie się gładkie.

  2. Włożyć do natłuszczonej miski, przykryć szczelnie i odstawić na 60 minut.

  3. W misce wymieszać majonez, starty ser, posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki i zioła prowansalskie. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować na cienki placek, posmarować przygotowanym nadzieniem i pokroić w małe kwadraty.

  4. Układać jeden na drugim i włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut, aż ciasto ponownie wyrośnie.

  5. Piec w rozgrzanym na 180°C piekarniku przez około 35 minut, aż wierzch będzie lekko przypieczony. Podawać z sosem lekkim sosem majonezowym.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 20-25
×