Udostępnij:
Zainspiruj się kuchnią francuską i przygotuj sałatkę paysanne z ziemniakami, szynką, fasolką szparagową i jajkiem sadzonym. Sałatka jest niezwykle sycąca – z powodzeniem nada się na obiad lub kolację.
Składniki
- Jajka – 4 szt.
- Plasterki szynki – 8
- Fasola szparagowa – 1 szklanka
- Ziemniaki – 250 g
- Marchewki – 2 szt.
- Pieczarki – 4-5 szt.
- Małe pomidorki – 1 szklanka
- Mieszanka młodych listków – 1 szklanka
- Sól i pieprz do smaku
- Mosso Olej Mazowiecki
Sos:
- Mosso Olej Mazowiecki – 150 ml
- Mosso Musztarda Stołowa – 50 ml
- Miód – 40 ml
- Czosnek – 1 ząbek
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Sól i pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Pozostałe warzywa umyć i pokroić – marchew i pieczarki w talarki, a pomidorki na połówki.
Fasolkę zblanszować, ugotować w osolonej wodzie, a następnie schładzać w zimnej. Przygotować jajka sadzone. Na koniec podsmażyć pokrojone w talarki ziemniaki.
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. W naczyniu wymieszać Musztardę Stołową Mosso, miód oraz czosnek i sok z cytryny. Następnie stopniowo dodawać olej, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Połączyć składniki sałatki i wymieszać z sosem.
Skomentuj lub zobacz komentarze