Francuska sałatka paysanne

Francuska sałatka paysanne

Zainspiruj się kuchnią francuską i przygotuj sałatkę paysanne z ziemniakami, szynką, fasolką szparagową i jajkiem sadzonym. Sałatka jest niezwykle sycąca – z powodzeniem nada się na obiad lub kolację.

Składniki

  • Jajka – 4 szt.
  • Plasterki szynki – 8
  • Fasola szparagowa – 1 szklanka
  • Ziemniaki – 250 g
  • Marchewki – 2 szt.
  • Pieczarki – 4-5 szt.
  • Małe pomidorki – 1 szklanka
  • Mieszanka młodych listków – 1 szklanka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Mosso Olej Mazowiecki

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Pozostałe warzywa umyć i pokroić – marchew i pieczarki w talarki, a pomidorki na połówki.

  2. Fasolkę zblanszować, ugotować w osolonej wodzie, a następnie schładzać w zimnej. Przygotować jajka sadzone. Na koniec podsmażyć pokrojone w talarki ziemniaki.

  3. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. W naczyniu wymieszać Musztardę Stołową Mosso, miód oraz czosnek i sok z cytryny. Następnie stopniowo dodawać olej, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

  4. Połączyć składniki sałatki i wymieszać z sosem.

Do tej potrawy pasuje

przygotowania: 45 minut minut
ilość porcji: 4
×