Sałatka z pieczarkami i szynką

Sałatka z pieczarkami i szynką

Znana sałatka z szynką i pieczarkami może zaskoczyć Cię smakiem, jeśli dodasz do niej ser wędzony oraz wyrazisty sos musztardowo-miodowy. Odrobinę kwasowości dodadzą ogórki konserwowe – spróbuj!

Składniki

  • Marynowane pieczarki – 1 słoik
  • Szynka – 200 g
  • Serek typu oscypek – 4 sztuki
  • Kukurydza konserwowa – 1 puszka
  • Ogórki konserwowe – 4 sztuki
  • Czerwona cebula – 1 sztuka
  • Szczypiorek – 1 pęczek
  • Sól i pieprz do smaku

Sos:

PRZYGOTOWANIE SAŁATKI Z PIECZARKAMI:

  1. Odsączyć z zalewy pieczarki oraz ogórki i konserwową kukurydzę.

  2. Pokroić szynkę w kostkę, oscypki w paski. Cebulę pokroić w piórka, a ogórka w talarki. Posiekać drobno szczypiorek.

  3. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Połącz składniki sałatki i wymieszaj z sosem.

Do tej potrawy pasuje:

przygotowania: 30 minut minut
ilość porcji: 3-4
×