Kotlety mielone z Majonezem Mosso

Kotlety mielone, puree ziemniaczane i buraczki

Tradycyjny domowy obiad – tak właśnie można nazwać kotlety mielone podawane z purée ziemniaczanym i zasmażanymi buraczkami.

Składniki

  • Mięso mielone z łopatki wieprzowej – 1000 g
  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Majeranek – 1 łyżka
  • Sól i pieprz – do smaku
  • Pieprz ziołowy – 2 łyżeczki
  • Bułka tarta – 1 ½ szklanki
  • Olej– do smażenia

Dodatki:

  • Puree ziemniaczane: 1 kg ziemniaków, 3 łyżki masła, 100 ml śmietanki 30 %tł.
  • Zasmażane buraczki lub kapusta

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso mielone przełożyć do naczynia dodać przyprawy i majonez. Masę wyrabiać przez chwilę, aż składniki dokładnie się połączą.

  2. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć do uzyskania złocistego koloru z obu stron.

  3. Ugotowane ziemniaczki ugnieść z masłem i śmietanką, doprawić do smaku solą. Podawać w towarzystwie z zasmażanymi buraczkami lub z kapustą.

Do tej potrawy pasują

ilość porcji: 8-12
×