Udostępnij:
Idealna sałatka na lunch, obiad czy podwieczorek! Sprawdź, jak dobrze połączyć ryż, kurczaka i majonez.
Składniki
- Ryż – 100 g
- Filet z kurczaka – 400 g
- Papryka słodka suszona – 2 łyżeczki
- Suszona pietruszka – 1 łyżeczka
- Mosso Majonez Napoleoński – 6 łyżek
- Kukurydza konserwowa – 1 mała puszka
- Ogórek zielony – 1 sztuka
- Szczypiorek – 1 pęczek
- Sól i pierz – do smaku
Dodatki:
- Grzanki z chleba tostowego pełnoziarnistego
PRZYGOTOWANIE:
Mięso pokroić w kostkę, dodać 2 łyżki Majonezu Napoleońskiego Mosso oraz przyprawy. Wymieszać dokładnie, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Następnego dnia wyjąć godzinę przed smażeniem, aby mięso osiągnęło temp. pokojową. Ugotować na sypko ryż w osolonej wodzie. Odstawić do wystudzenia.
Odsączyć kukurydzę i pokroić ogórka oraz posiekać grubo szczypiorek. Podsmażyć mięso na rozgrzanej patelni, odstawić do wystudzenia.
Wymieszać wszystkie składniki z 4 łyżkami Majonezu Napoleońskiego Mosso, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki, najlepiej smakuje dobrze schłodzona.
Podawać z grzankami z pełnoziarnistego chleba tostowego.
Skomentuj lub zobacz komentarze
-
Widzę tam jeszcze cebulę czerwoną 😉
Widzę tam jeszcze cebulę czerwoną 😉