Faworki z majonezem

chrusty, faworki, faworki z majonezem, mosso, mosso kewpie

Tłusty Czwartek za pasem! To najlepszy moment, by przygotować pyszne i chrupiące faworki! Delikatne chrusty obsypane cukrem pudrem to dla wielu wspomnienie z dzieciństwa. Z naszym przepisem bez trudu przygotujesz je we własnej kuchni.

Składniki

  • Mąka pszenna – 2 szklanki
  • Mosso Majonez Napoleoński – 45 g (4 łyżki)
  • Letnia woda – 200-250 ml
  • Spirytus – 1 łyżeczka
  • Cukier puder – do posypania
  • Olej  – 1,5 l (do smażenia)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę pszenną wymieszać z Majonezem Napoleońskim Mosso oraz letnią wodą. Dodawać ją stopniowo, aby powstało gładkie i sprężyste ciasto. Podzielić ciasto na dwie część i wałkować na bardzo cienki placek. Pozostałe ciasto przykryć folią.

  2. Kroić na paski o szerokości około 3 cm. Następnie kroić na romby lub prostokątny o długości około 8-10 cm. Na środku zrobić nacięcie i przełożyć jeden z końców przez nie.

  3. Rozgrzać olej w wysokim garnku do temperatury 170-180°C i smażyć faworki w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy i obsypać obficie cukrem pudrem. Chrusty będą bardzo chrupiące!

Do tej potrawy pasują

ilość porcji: 10
×