Udostępnij:
Cynamonowe zawijańce z ciasta drożdżowego mają grono wiernych miłośników. Najlepiej smakują oczywiście zimą, gdy cynamon przyjemnie rozgrzewa podczas jedzenia drożdżowych przysmaków. Spróbuj!
Składniki
- Mąka – 450 g
- Sól – szczypta
- Cynamon – 1 łyżeczka
- Drożdże suszone – 5 g
- Miód – 3 łyżki
- Mleko – 250 ml
- Mosso Majonez Napoleoński – 60 g
- Masło – 3 łyżki
- Drobny cukier – 50 g
- Cynamon – 1 łyżka
- Cukier puder – 2/3 szklanki
- Woda – kilka łyżek
PRZYGOTOWANIE:
Letnie mleko wymieszać z drożdżami oraz miodem. Do miski przesiać mąkę, dodać sól oraz cynamon. Wlać do mąki mleko, a następnie dodać Majonez Napoleoński Mosso i dokładnie zagnieść ciasto. Włożyć do miski i przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na około 60- 90 minut.
Zagnieść ciasto ponownie i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować bardzo miękkim masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Zwinąć ciasto w rulon i pokroić na 1,5 cm kawałki. Ułożyć na blasze i odstawić na kolejne 15 minut.
Piec przez około 25-30 minut w 180°C. Cukier puder utrzeć z letnią wodą, dodając ją stopniowo aż powstanie gęsty lukier. Przestudzone cynamonki polać lukrem.
Skomentuj lub zobacz komentarze