Sos grzybowy z chrzanem

sos grzybowy, sos grzybowy do mięs, sos grzybowy na święta

Sos to idealne uzupełnienie dań mięsnych, a także doskonały dodatek do makaronu, klusek śląskich czy placków ziemniaczanych. Jak zrobić szybki, pyszny i aromatyczny sos grzybowy? Podpowiadamy!

Składniki

  • Grzyby świeże – 500 g (lub 35 g suszonych)
  • Cebula – 1 duża sztuka
  • Masło – 2 łyżki
  • Olej – 1 łyżka
  • Śmietanka 36 % tł. – 250 ml
  • Świeża natka pietruszki – 1 garść
  • Mosso Chrzan Delikatesowy – 1-2 łyżki
  • sól, pieprz – do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Grzyby oczyścić i pokroić w plastry (w przypadku suszonych grzybów zalać je uprzednio wodą i odstawić najlepiej na całą noc, przed smażeniem odcedzić z wody).

  2. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na maśle oraz oleju. Dodać pokrojone grzyby i smażyć przez kolejne 2-3 minuty.

  3. Przyprawić solą i pieprzem, zalać słodką śmietaną i gotować przez chwilę, aż sos lekko się zagęści. Na koniec doprawić do smaku Chrzanem Delikatesowym Mosso i podawać sos z ulubionym mięsem.

Do tej potrawy pasują

ilość porcji: 6
×