Udostępnij:
Na chłodniejsze wieczory polecamy rozgrzewającą i sycącą zupę. Krem z batatów z pikantną nutą chrzanu to doskonały posiłek, gdy za oknem temperatura spada – spróbuj!
Składniki
- Cebula – 2 sztuki średniej wielkości
- Czosnek – 2 ząbki
- Olej – 4 łyżki
- Bataty – 600 g
- Bulion – 1 litr
- Mleko kokosowe – 150 ml
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 2-3 łyżki
- Słodka papryka – ½ łyżeczki
- Sól i pieprz – do smaku
- Grzanki – 4 garście
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na 4 łyżkach oleju. Bataty obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka z cebulą.
Smażyć przez kolejne 2 -3 minuty, po czym zalać gorącym bulionem. Gotować do miękkości, około 15 minut, następnie dodać mleczko kokosowe oraz przyprawy.
Zblendować na gładki krem, w razie potrzeby dolać wody lub bulionu, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Na koniec doprawić do smaku Chrzanem Delikatesowym Mosso. Podawać gorące z chrupiącymi grzankami lub prażonymi orzechami.
Skomentuj lub zobacz komentarze