Ziołowa focaccia z nutą chrzanu

ziołowa focaccia przepis

Ziołowa focaccia będzie idealnym dopełnieniem letniego grilla! To włoskie pieczywo swoim smakiem i aromatem przeniesie Cię do słonecznej Italii – spróbuj!

Składniki

  • Mąka pszenna – 260 g
  • Drożdże suszone – 1 łyżeczka
  • Mieszanka ziół prowansalskich – 1 łyżeczka
  • Sól – 1/2 łyżeczki
  • Ciepła woda – 3/4 szklanki
  • Oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • Mosso Chrzan Delikatesowy – 3 łyżeczki
  • Cebula – 1 sztuka

PRZYGOTOWANIE FOCACCI:

  1. W misce wymieszać mąkę, suszone drożdże, mieszankę ziół i sól. Dodać wodę oraz 2 łyżki oliwy i zagnieść ciasto. Miskę przykryć folią lub wilgotną ściereczką i odstawić na 60 minut, aby ciasto wyrosło.

  2. Następnie ciasto ponownie zagnieść i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut.

  3. W tym czasie posiekać cebulę w piórka i podsmażyć na 1 łyżce oliwy. Na wyrośnięty placek ułożyć podsmażoną cebulę oraz w kilku miejscach ponakładać Chrzan Delikatesowy Mosso.

  4. Za pomocą palców zrobić w cieście zagłębienia i polać dodatkową porcją oliwy. Piec przez około 12-15 minut w temp 250°C, aż ciasto pięknie się zarumieni.

ilość porcji: 6-8
×