Bruschetty z grilla z sosami

grzanki z grilla, bruschetta z grilla

Słoneczna Italia może zagościć na naszych talerzach. Wystarczy kilka chwil i odrobina fantazji, aby zaserwować włoskie bruschetty w kilku różnych odsłonach. Jak dobrać dodatki? Oto nasze propozycje.

Składniki

  • Bagietka – 1-2 sztuki
  • Mosso Sos Burgerowy
  • Mosso Ketchup Pikantny Premium
  • Mosso Sos Musztardowo-Chrzanowy
  • Masło – 6 łyżek
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Szynka Parmeńska – 4 plastry
  • Rukola – 1 garść
  • Wędzony łosoś – 4 plastry
  • Roszponka – 1 garść
  • Bakłażan – 1 mały
  • Pomidor – 1 sztuka
  • Świeża bazylia – 5 listków

PRZYGOTOWANIE:

Wersje smakowe:

  • Z szynką parmeńską, rukolą i Ketchupem Pikantnym Premium Mosso
  • Z wędzonym łososiem, roszponką i Sosem Musztardowo-Chrzanowym Mosso
  • Z grillowanym bakłażanem, pomidorem i Sosem Burgerowy Mosso
  • Wersja klasyczna: oliwa z oliwek, pomidorki pokrojone w kostkę, bazylia
  1. Masło wymieszać z posiekanym czosnkiem. Bagietkę pokroić w poprzek i posmarować masłem czosnkowym. Rozgrzać grilla i opiekać bagietki z obu stron.

  2. Na grillu grillować pokrojonego w plastry bakłażana, następnie pokroić go w kostkę i wymieszać z pokrojonym pomidorem.

  3. Posmarować grillowane bagietki sosami i Ketchupem Pikantnym Mosso. Układać ulubione dodatki – np. szynkę parmeńską, łososia czy bakłażana z pomidorami. Wierzch można polać dodatkową porcją sosu.

Do tej potrawy pasują

ilość porcji: 6-8
×