Chlebek naan z grilla

chlebki naan, jak zrobić chlebki naan, przepis na chlebek naan

Chlebek naan to rodzaj indyjskiego pieczywa. Taki grillowany placek to dobry przepis na wegetariańskiego grilla. Smakuje wyśmienicie w towarzystwie warzyw, sałatki czy po prostu polany sosem czosnkowym. Spróbuj!

Składniki

Składniki na chlebki:

  • Mąka pszenna – 300 g
  • Proszek do pieczenia – ½ łyżeczki
  • Sól – 2/3 łyżeczki
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
  • Mleko – 150 ml

Mosso Sos Czosnkowy

Grillowane warzywa:

  • Cukinia – 1 sztuka
  • Bakłażan – 1 sztuka
  • Papryka czerwona – 1 sztuka
  • Papryka żółta – 1 sztuka
  • Kukurydza – 2 sztuki

PRZYGOTOWANIE CHLEBKÓW NAAN:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać następnie olej oraz mleko i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na minimum 45 minut.

  2. Warzywa umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Grillować na rozgrzanym grillu, lekko wysmarowanym Olejem Mazowieckim.

  3. Ciasto podzielić na 6-8 kulek, każdą z nich rozwałkować cienko. Grillować z obu stron. Podawać z Sosem Czosnkowym Mosso i warzywami.

ilość porcji: 6-8
×