Udostępnij:
Ziołowa focaccia będzie idealnym dopełnieniem letniego grilla! To włoskie pieczywo swoim smakiem i aromatem przeniesie Cię do słonecznej Italii – spróbuj!
Składniki
- Mąka pszenna – 260 g
- Drożdże suszone – 1 łyżeczka
- Mieszanka ziół prowansalskich – 1 łyżeczka
- Sól – 1/2 łyżeczki
- Ciepła woda – 3/4 szklanki
- Oliwa z oliwek – 4 łyżki
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 3 łyżeczki
- Cebula – 1 sztuka
PRZYGOTOWANIE:
W misce wymieszać mąkę, suszone drożdże, mieszankę ziół i sól. Dodać wodę oraz 2 łyżki oliwy i zagnieść ciasto. Miskę przykryć folią lub wilgotną ściereczką i odstawić na 60 minut, aby ciasto wyrosło.
Następnie ciasto ponownie zagnieść i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
W tym czasie posiekać cebulę w piórka i podsmażyć na 1 łyżce oliwy. Na wyrośnięty placek ułożyć podsmażoną cebulę oraz w kilku miejscach ponakładać Chrzan Delikatesowy Mosso.
Za pomocą palców zrobić w cieście zagłębienia i polać dodatkową porcją oliwy. Piec przez około 12-15 minut w temp 250°C, aż ciasto pięknie się zarumieni.
Skomentuj lub zobacz komentarze