Zimne nóżki z chrzanem

przepis na zimne nóżki, nóżki w galarecie, jak zrobić zimne nóżki, mosso, chrzan delikatesowy mosso

Zimne nóżki to tradycyjny polski przysmak. Warto wrócić do tego przepisu i zaserwować klasyczne mięsno-warzywne galaretki – nadchodzące święta są do tego idealną okazją. Wypróbuj nasz przepis na te sprawdzone przekąski!

Składniki

  • Golonka wieprzowa – 1 sztuka
  • Nóżki wieprzowe – 2 sztuki
  • Woda – 1,5 l
  • Marchew – 3 sztuki
  • Korzeń selera – 1 mała sztuka
  • Korzeń pietruszki – 1 sztuka
  • Cebula – 1 sztuka
  • Mosso Chrzan Delikatesowy – 1 łyżka
  • Liść laurowy – 2 sztuki
  • Ziarno ziela angielskiego – 6 sztuk
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Natka pietruszki – 1 garść
  • Sól, pieprz – do smaku

PRZYGOTOWANIE ZIMNYCH NÓŻEK:

  1. Wszystkie warzywa obrać. Mięso opłukać i włożyć do dużego garnka wraz z warzywami. Zalać wodą, dodać przyprawy (liście laurowe, ziele oraz pieprz). Zalać wodą i gotować na małej mocy kuchenki aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości, może zająć to nawet 3-4 godziny.

  2. Odcedzić wywar, dodać do niego posiekany czosnek, posiekaną drobno natkę pietruszki oraz Chrzan Delikatesowy Mosso. Wywar zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Do galarety nie trzeba dodawać żelatyny, dzięki długiemu procesowi gotowania zawarty w nich kolagen zostanie uwolniony i galareta stężeje.

  3. Gdy mięso przestygnie, należy oddzielić je od kości i skóry, a następnie pokroić na drobne kawałki. Pokroić również marchewki oraz korzeń pietruszki i kawałek selera.

  4. Do foremek lub miseczek nakładać porcje mięsa oraz warzywa, zalać przygotowanym wywarem i odstawić do schłodzenia. Aby całkowicie stężały włożyć do lodówki.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 6-8
×