Udostępnij:
Zimne nóżki to tradycyjny polski przysmak. Warto wrócić do tego przepisu i zaserwować klasyczne mięsno-warzywne galaretki – nadchodzące święta są do tego idealną okazją. Wypróbuj nasz przepis na te sprawdzone przekąski!
Składniki
- Golonka wieprzowa – 1 sztuka
- Nóżki wieprzowe – 2 sztuki
- Woda – 1,5 l
- Marchew – 3 sztuki
- Korzeń selera – 1 mała sztuka
- Korzeń pietruszki – 1 sztuka
- Cebula – 1 sztuka
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 1 łyżka
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziarno ziela angielskiego – 6 sztuk
- Czosnek – 2 ząbki
- Natka pietruszki – 1 garść
- Sól, pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie warzywa obrać. Mięso opłukać i włożyć do dużego garnka wraz z warzywami. Zalać wodą, dodać przyprawy (liście laurowe, ziele oraz pieprz). Zalać wodą i gotować na małej mocy kuchenki aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości, może zająć to nawet 3-4 godziny.
Odcedzić wywar, dodać do niego posiekany czosnek, posiekaną drobno natkę pietruszki oraz Chrzan Delikatesowy Mosso. Wywar zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Do galarety nie trzeba dodawać żelatyny, dzięki długiemu procesowi gotowania zawarty w nich kolagen zostanie uwolniony i galareta stężeje.
Gdy mięso przestygnie, należy oddzielić je od kości i skóry, a następnie pokroić na drobne kawałki. Pokroić również marchewki oraz korzeń pietruszki i kawałek selera.
Do foremek lub miseczek nakładać porcje mięsa oraz warzywa, zalać przygotowanym wywarem i odstawić do schłodzenia. Aby całkowicie stężały włożyć do lodówki.
Skomentuj lub zobacz komentarze