Udostępnij:
Wrzuć na rozgrzany do czerwoności rusz – żeberka w marynacie musztardowo-chrzanowej, a twoje podniebienie znajdzie się w siódmym niebie! Do przygotowania aromatycznych żeberek będziesz potrzebował/a sosu Mosso Musztardowo-Chrzanowego, ziół, szczypty soli i pieprzu. Przeczytaj i skosztuj sam/a!
Składniki
składniki:
- Żeberka wieprzowe – 500 g
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie – 2 sztuki
- Lubczyk – 2 gałązki
- Rozmaryn – 1 gałązka
- Czosnek – 2 ząbki
- Sól – 1 łyżeczka
- Mosso Sos Musztardowo-Chrzanowy – 5 łyżek\
- Ketchup – 2 łyżki
- Miód – 1 łyżka
- Olej – 1 łyżka
- Tymianek suszony – ½ łyżeczki
PRZYGOTOWANIE:
Żeberka podziel na kawałki i przełóż do garnka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, rozmaryn, czosnek i sól. Wlej tyle zimnej wody, aby zakryć całkowicie mięso. Przykryj i gotuj na niedużym ogniu godzinę lub dłużej, aż mięso będzie miękkie. Żeberka wyjmij z wody, osusz.
Sos Musztardowo-Chrzanowy Mosso połącz z ketchupem, miodem, olejem i tymiankiem. Do tak powstałej marynaty włóż żeberka i marynuj przez godzinę.
Żeberka grilluj po 5 minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią i będą chrupiące
Skomentuj lub zobacz komentarze