Włoska Parmigiana z nutą chrzanową

parmigiana, parmigiana przepis, kuchnia włoska, zapiekanka warzywna

Włoska parmigiana to nic innego jak zapiekanka z bakłażana z mozzarellą, parmezanem oraz sosem pomidorowym. Ta wersja jest wyjątkowa ze względu na obecność chrzanu, który doskonale podkręca smak dania – spróbuj!

Składniki

  • Bakłażan – 2 duże sztuki
  • 500 g passaty pomidorowej
  • Ser mozzarella – 2 kulki
  • Parmezan – 120 g
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Mosso Olej Mazowiecki – do smażenia
  • Mosso Chrzan Delikatesowy – 1-2 łyżeczki
  • Suszone oregano – ½ łyżeczki
  • Świeża bazylia – 1 garść
  • Sól, pieprz – do smaku

PRZYGOTOWANIE PARMIGIANY:

  1. Bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie plastry, posolić, odstawić (1h), by puściły wodę.
    Następnie osuszyć, obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni na dosyć głębokim oleju. W każdy plaster bakłażana wetrzeć odrobinę Chrzanu Delikatesowego Mosso.

  2. Piekarnik nagrzać na 180 °C. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Zeszklić czosnek na 1 łyżce oleju, dodać passatę oraz oregano i chwilkę gotować ma małym ogniu. Można użyć passaty pomidorowej lub zrobić sos ze świeżych pomidorów.

  3. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: na spód sos pomidorowy, następnie plastry bakłażana, sos pomidorowy, ser (mozzarella) i bazylia – i tak na przemian kilka warstw. Wierzch obficie posypać serem i zapiekać przez 30 minut. Opcjonalnie można dodać do sosu mięso mielone. Przed podaniem posypać świeżą bazylią.

ilość porcji: 6
×