Młode ziemniaki w sosie chrzanowym

młode ziemniaki w sosie chrzanowym przepis

Wiosenne młode ziemniaczki zasługują, by przyrządzić z nimi danie w roli głównej. Oto nasza propozycja na ziemniaki w towarzystwie pieczonego kalafiora. Wyjątkowy smak daniu nadają przyprawy: wędzona i słodka papryka oraz tymianek, a do ziemniaczków – Chrzan Śmietankowy oraz szczypiorek. Pycha!

SKŁADNIKI:

  • młode ziemniaki – 600 g
  • Mosso Chrzan Śmietankowy – 1 łyżka
  • śmietana 18% – 1 łyżka
  • kalafior – 1 szt.
  • papryka wędzona – 1 łyżeczka
  • suszony tymianek – 1 łyżeczka
  • słodka papryka – 1 łyżeczka
  • czosnek – 3 ząbki
  • Mosso Olej Mazowiecki – 100 ml
  • szczypiorek – pęczek
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Opłukany kalafior podzielić na różyczki, posypać przyprawami i dodać kilka ząbków czosnku nieobranych ze skórki ale za to lekko zgniecionych.

  2. Skropić to wszystko dość obficie Olejem Mazowieckim Mosso i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C z funkcją grilla.

  3. Piec około 20-30 minut. Upieczony kalafior odstawić.

  4. Ziemniaki dokładnie wyszorować. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. 

  5. Wymieszać Chrzan Śmietankowy Mosso ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem.

  6. Młode ziemniaki podawać polane sosem chrzanowym, posypane posiekanym szczypiorkiem w towarzystwie pieczonego kalafiora.

przygotowania: 40 minut
ilość porcji: 4
×