20 min
4 porcje

Udostępnij:

Lepsza wersja smażonej cukinii to cukinia w cieście naleśnikowym. Jest delikatna, pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Jeżeli chcesz podać tylko placuszki, do smaku dodaj odrobinę soli oraz Sos Czosnkowy Mosso. Gwarantujemy, że na jednym placuszku się nie skończy!
SKŁADNIKI:
- cukinia – 1 szt.
- mąka pszenna – ½ szklanki
- mleko – ½ szklanki
- proszek do pieczenia – ½ łyżeczki
- jajko – 1 szt.
- Mosso Olej Mazowiecki – 5 łyżek
- Mosso Sos Czosnkowy – 2 łyżki
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
W misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać jajko i dolewać stopniowo mleko energicznie mieszając składniki, aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe.
Cukinię wyszorować i pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm.
Na patelni rozgrzać Olej Mazowiecki Mosso. Plastry cukinii zanurzać w cieście i kłaść na patelni.
Smażyć na złoty kolor przez ok. 1 – 2 minuty z każdej strony.
Smażone plastry cukinii podawać z Sosem Czosnkowym Mosso.
Skomentuj lub zobacz komentarze