Udostępnij:
Włoska parmigiana to nic innego jak zapiekanka z bakłażana z mozzarellą, parmezanem oraz sosem pomidorowym. Ta wersja jest wyjątkowa ze względu na obecność chrzanu, który doskonale podkręca smak dania – spróbuj!
Składniki
- Bakłażan – 2 duże sztuki
- 500 g passaty pomidorowej
- Ser mozzarella – 2 kulki
- Parmezan – 120 g
- Czosnek – 3 ząbki
- Olej – do smażenia
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 1-2 łyżeczki
- Suszone oregano – ½ łyżeczki
- Świeża bazylia – 1 garść
- Sól, pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie plastry, posolić, odstawić (1h), by puściły wodę.
Następnie osuszyć, obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni na dosyć głębokim oleju. W każdy plaster bakłażana wetrzeć odrobinę Chrzanu Delikatesowego Mosso.Piekarnik nagrzać na 180 °C. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Zeszklić czosnek na 1 łyżce oleju, dodać passatę oraz oregano i chwilkę gotować ma małym ogniu. Można użyć passaty pomidorowej lub zrobić sos ze świeżych pomidorów.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: na spód sos pomidorowy, następnie plastry bakłażana, sos pomidorowy, ser (mozzarella) i bazylia – i tak na przemian kilka warstw. Wierzch obficie posypać serem i zapiekać przez 30 minut. Opcjonalnie można dodać do sosu mięso mielone. Przed podaniem posypać świeżą bazylią.
Skomentuj lub zobacz komentarze