80 min
8-10 porcji
łatwy
Udostępnij:
Świąteczny barszcz z uszkami to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Jak go przygotować, by smakował wyśmienicie? Oto nasz sprawdzony przepis na aromatyczny barszcz z uszkami!
Składniki
- Woda – 2,5 litra
- Buraki – 2 kg
- Suszone grzyby – 20 g
- Marchew – 2 sztuki
- Korzeń pietruszki – 2 sztuki
- Korzeń selera – 1 mała sztuka
- Cebula – 1 sztuka
- Liść laurowy – 1 sztuka
- Ziele angielskie – 2 ziarna
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 1 łyżka
- Zakwas buraczany – 1 litr
- Sól, pieprz
- Uszka z grzybami – 200 g
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby zalać wodą, odstawić najlepiej na całą noc. Warzywa obrać i opłukać, pokroić w dużą kostkę.
Do garnka wlać wodę, dodać warzywa i przyprawy i gotować przez 60 minut. Odcedzić wywar od warzyw i dodać do niego zakwas buraczany.
Doprawić solą, pieprzem oraz Chrzanem Delikatesowym Mosso. Podawać z ugotowanymi uszkami.
Skomentuj lub zobacz komentarze