Danie główne
łatwy
Wrap z kurczakiem i mango
Szybka i prosta kuchnia meksykańska. Mango o(d)żywia, dodaje kolorów i oczywiście słodkości daniu. Wrap idealnie nadaje się na lunch do pracy lub przekąskę podczas imprezy domowej. Na jednym wrapie się skończymy!
trudny
Zapiekanka pasterska
Zwana inaczej cottage pie. Tradycyjnie pochodzi z Anglii. Składa się z dwóch warstw: mięsnej i puree ziemniaczanego. W Wielkiej Brytanii mięsem jest jagnięcina, w innych krajach preferuje się mięso wołowe. Sprawdź przepis i koniecznie wypróbuj to brytyjskie danie.
trudny
Bitki w sosie musztardowym
Bardzo klasyczna propozycja na niedzielny obiad na bazie mięsa wieprzowego. Bitki to połączenie delikatnego mięsa i pysznego sosu. W naszej propozycji stawiamy na sos musztardowy, który doda lekkiej ostrości całemu daniu. Bitki najlepiej smakują ze świeżymi ziemniaczkami.
trudny
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem
Gdy nie masz dużo czasu na gotowanie, doceniasz proste przepisy oparte o znane połączenia smakowe. Taką właśnie propozycją jest nasza zapiekanka z kurczakiem na ryżu (zamiast makaronu) oraz z dużą ilością warzyw. Sprawdź przepis!
trudny
Kurczak w orzechowej panierce
Coś dla fanów orzechów lub chrupiących rozwiązań kulinarnych! Przyrządź wyjątkową pierś z kurczaka. Zamiast klasycznej panierki, wybierz taką z orzechów. Głęboki smak, unikalny – po prostu orzechowy! Spróbuj koniecznie.
Tortilla z tuńczykiem
Co zrobić z pozostałością tuńczyka? Zarówno na imprezę, jak i kolację sprawdzi się nasza prosta tortilla z tuńczykiem. Z dodatkiem warzyw oraz Majonezu Napoleońskiego tortilla będzie pełniła rolę przystawki na zimno. Wypróbuj na najbliższym spotkaniu z przyjaciółmi.
łatwy
Kotlety wegetariańskie
Czy kotlety mogą być bez mięsa? Oczywiście! Oto przepis na genialne kotlety z czerwonej fasoli i ciecierzycy – dwóch wysokowartościowych roślin, które dzięki odpowiednim przyprawom, nabierają ciekawych smaków. Do tego są łatwe i szybkie w przygotowaniu!
łatwy
Pieczone udka kurczaka
Co można zrobić z udek kurczaka? Upiec je! To przepis na absolutny klasyk – pieczone udka kurczaka. Nie wymaga ani dużo czasu, ani wielu składników. Wystarczą podstawowe pieprz, sól oraz musztarda sarepska – do smaku!
Stek z tuńczyka
Prosty, apetyczny pomysł na tuńczyka. Tym razem wybierz stek, a przyrządzisz z niego pyszne danie główne. Tuńczyk doskonale komponuje się z chrzanem. Zamiast przygotować chrzan, wybierz sos chrzanowy. Nie zapomnij o dodatku pieprzu. Lekka sałatka dopełni dzieła!