![poziom trudnosci](/wp-content/themes/mosso/dist/images/knife.png)
![poziom trudnosci](/wp-content/themes/mosso/dist/images/knife.png)
Udostępnij:
![Zapiekanka ryżowa z kurczakiem](https://szefsmaku.pl/wp-content/uploads/2019/08/71-Zapiekarnka-ryżowa-z-kurczakiem-S6500284_Easy-Resize.com_-1250x712.jpg)
Gdy nie masz dużo czasu na gotowanie, doceniasz proste przepisy oparte o znane połączenia smakowe. Taką właśnie propozycją jest nasza zapiekanka z kurczakiem na ryżu (zamiast makaronu) oraz z dużą ilością warzyw. Sprawdź przepis!
SKŁADNIKI:
- filety z kurczaka – 500 g
- brokuły – 1 mała główka
- pieczarki – 150 g
- cebula – 1 szt.
- Mosso Musztarda Czeska – 5 łyżeczek
- ryż – 100 g
- sól – ½ łyżeczki
- mleko ryżowe – 200 ml
- zioła prowansalskie – 2 łyżki
- olej – 3 łyżki
- ser cheddar – 50 g
PRZYGOTOWANIE:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją z opakowania.
Filety z piersi lub udek kurczaka pokroić w kostkę, przełożyć do miski i dodać Musztardę Czeską Mosso. Dokładnie wymieszać.
Brokuły podzielić na małe różyczki. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. W dużej misce umieścić mięso, brokuły, ryż, pieczarki, cebulę. Doprawić solą i ziołami prowansalskimi. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego lub blachy do pieczenia.
Następnie zawartość naczynia podlać szklanką mleka ryżowego i skropić olejem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC w funkcji grzania górnego i dolnego. Piec przez 35 minut, a co ok. 10 minut delikatnie zamieszać zawartością naczynia.
Po tym czasie wierzch zapiekanki posypać startym serem i wstawić do piekarnika na kolejne 10-15 minut – temperatura 210ºC w funkcji grilla z termoobiegiem.
Zapiekanka jest gotowa, kiedy wszystkie warzywa zmiękną, a wierzchnia warstwa serowa zacznie się lekko brązowić.
Skomentuj lub zobacz komentarze