Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka

Prosty, apetyczny pomysł na tuńczyka. Tym razem wybierz stek, a przyrządzisz z niego pyszne danie główne. Tuńczyk doskonale komponuje się z chrzanem. Zamiast przygotować chrzan, wybierz sos chrzanowy. Nie zapomnij o dodatku pieprzu. Lekka sałatka dopełni dzieła!

SKŁADNIKI:

  • Stek z tuńczyka – 2 porcje
  • Mosso Sos Chrzanowy
  • Pieprz kolorowy w ziarnach
  • Olej – do smażenia
  • Sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Steki z tuńczyka osuszyć, pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 20 minut. Po tym czasie steki z obu stron przyprawić solą.

  2. Kolorowy ziarnisty pieprz roztłuc na grudki przy pomocy moździerza (opcjonalnie zamiast moździerza można użyć rękojeści dużego noża kuchennego).

  3. Na mocno rozgrzaną patelnię dodać 2 łyżki oleju, a następnie ułożyć oba steki. Smażyć na mocnym ogniu przez ok. 2 minuty, do czasu aż stek zetnie się do połowy wysokości.

  4. Następnie odwrócić steki na drugą stronę i smażyć jeszcze 1,5 do 2,5 minuty w zależności od oczekiwanego stopnia wysmażenia ryby.

  5. Usmażone steki odstawić na bok na 2-3 minuty, a następnie ułożyć na talerzu. Polać Sosem Chrzanowym Mosso i obficie posypać kolorowym pieprzem. Steki podawać z dodatkami w postaci surówki i ryżu, lub pieczonych ziemniaków.

przygotowania: 30 minut
ilość porcji: 2
×