Chrupiące ziemniaki z sosem keczupowo-musztardowym

Chrupiące ziemniaki z sosem keczupowo-musztardowym

Genialne „smash potatoes” podane z sosem keczupowo-musztardowym. Te ziemniaczki są pyszny daniem samym w sobie, ale będą też idealnym dodatkiem do potraw grillowych, do mięsa czy ryb. Chrupiące upieczone ziemniaczki podaj z naszym pysznym Sosem Ketchupowo-Musztardowym MOSSO. Sos ten doskonale pasuje do warzyw i dań mięsnych.

Składniki

  • Małe ziemniaki – 1 kg
  • Olej rzepakowy – 70 ml
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Sól morska w płatkach – 1/2 łyżeczki
  • Szczypiorek – 1 pęczek
  • Sos Ketchupowo-Musztardowy MOSSO – 4 łyżki
  • Jogurt naturalny gęsty – 150 g

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj, zalej gorącą wodą, posól i ugotuj 20-25 minut. Po ugotowaniu odcedź.

  2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Układaj na niej  ugotowane ziemniaki w skórkach i za pomocą szklanki zduś je, ale z wyczuciem, aby pozostały w jednym kawałku. Ziemniaki polej olejem, posypuj solą morską i upiecz 30-35 minut w 180*C.

  3. Z Sosu Ketchupowo-Musztardowego MOSSO oraz jogurtu naturalnego przygotuj dip.

  4. Gniecione, pieczone ziemniaki podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem z dipem z Sosu Ketchupowo–Musztardowego MOSSO.

Do tej potrawy pasują:

czas potrzebny: 70 minut
ilość porcji: 3
kuchnia polska
Obiad
pieczenie
×