Pobierz darmowy e-BOOK z pysznymi świątecznymi przepisami i spraw, by te święta były niezapomniane! Kliknij i pobierz.

Zapiekanki z pastą z tuńczyka

Zapiekanki z pastą z tuńczyka

Zapiekanki z pastą z tuńczyka to świetny pomysł na szybki obiad. Do przygotowania użyliśmy Majonezu Napoleońskiego MOSSO. Zainspiruj się tym MOSSOprzepisem! Ta klasyczna propozycja w nowej odsłonie, na pewno przypadnie Wam do gustu.

Składniki

  • Tuńczyk w sosie własnym – 1 puszka
  • Papryka czerwona – ½ sztuki
  • Marynowana papryka chili (opcjonalnie) – do smaku
  • Cebula dymka – 3 sztuki
  • Żółty ser – 50 g
  • Majonez Napoleoński MOSSO – 60 g
  • Chleb pszenny – 4 kromki
  • Sól – do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Tuńczyka odsącz z wody. Czerwoną paprykę i chili pokrój w kostkę, dymkę drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. W misce połącz rybę, warzywa, ser oraz Majonez Napoleoński MOSSO. Dopraw do smaku solą.

  2. Pastę z tuńczyka nałóż na chleb. Kromki przełóż na blachę do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg). Piecz przez 4–5 minut lub dłużej, aż brzegi zapiekanek ładnie się zarumienią.

  3. Zapiekanki przed podaniem posyp ulubionymi świeżymi ziołami np. bazylią lub posiekanym szczypiorkiem.

Do tej potrawy pasują:

czas potrzebny: 15 minut
ilość porcji: 2
kuchnia polska
×