Jajko zapiekane w awokado i chlebie z sosem tatarskim

Jajko zapiekane w awokado i chlebie z sosem tatarskim

Tosty francuskie znamy w różnych odsłonach, od wytrawnych po słodkie. Ale czy można je podać na Wielkanoc? Oczywiście! Oto prosty przepis na jajko zapiekane w awokado i chlebie z sosem tatarskim – spróbuj!

Składniki

  • chleb pszenno – żytni – 4 kromki
  • dojrzałe awokado – 1 szt.
  • masło klarowane – 2 łyżki
  • jajka – 4 szt.
  • sól, pieprz świeżo mielony do smaku
  • Mosso Sos Tatarski

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jajka ostrożnie wybić do miseczki, oddzielając żółtka od białek (UWAGA, by nie uszkodzić żółtek). Z kromek chleba częściowo wyciągnąć miąższ, część ze skórką obtoczyć w roztrzepanym białku i podsmażyć na maśle z obu stron na złoty kolor. W środek każdej kromki włożyć plaster awokado, w środek żółtko, doprawić do smaku solą, pieprzem i na wolnym ogniu pod przykryciem, smażyć przez 2 minuty. Gorące wyłożyć na talerze. Podawać z Sosem Tatarskim Mosso.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 2
×