Terina z grzybów leśnych z majonezem cytrynowym

terina z grzybami przepis

Terina, czyli pasztet z galaretą, to idealna wigilijna przekąska. Serwowana z majonezem nada się zarówno na kanapkę, jak i samodzielne danie.

Składniki

Składniki na sos:

  • Mosso Majonez Napoleoński
  • cytryna – 1 szt.

Składniki na terinę:

  • seler naciowy – ¼ szt.
  • marchewka – 1 szt.
  • kurki świeże lub mrożone – 300 g
  • podgrzybki świeże lub mrożone – 500 g
  • woda – 1 l
  • żelatyna spożywcza – 4 łyżki
  • sól, sos sojowy do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do Majonezu Napoleońskiego Mosso dodać sok z cytryny, startą na tarce na drobnym oczku skórkę i dokładnie wymieszać.

  2. Marchewkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie, wystudzić i pokroić w kostkę (wody nie wylewać). Grzyby obgotować przez trzy minuty w osolonej wodzie i odcedzić. Odmierzyć jeden litr wody z marchewki, zagotować i dodać żelatynę, intensywnie mieszając.

  3. Po całkowitym rozpuszczeniu żelatyny doprawić do smaku solą i sosem sojowym. Do keksówki lub innej foremki wyłożyć marchewkę, dodać pokrojony w cienkie plasterki seler naciowy i wcześniej przygotowane grzyby. Całość zalać galaretką, delikatnie wymieszać, żeby składniki rozłożyły się równomiernie i odstawić do lodówki na parę godzin do stężenia.

    Terinę podawać z przygotowanym wcześniej majonezem cytrynowym.

Do tej potrawy pasuje

przygotowania: 60 minut
ilość porcji: 5
×