

Udostępnij:

Terina, czyli pasztet z galaretą, to idealna wigilijna przekąska. Serwowana z majonezem nada się zarówno na kanapkę, jak i samodzielne danie.
Składniki
Składniki na sos:
- Mosso Majonez Napoleoński
- cytryna – 1 szt.
Składniki na terinę:
- seler naciowy – ¼ szt.
- marchewka – 1 szt.
- kurki świeże lub mrożone – 300 g
- podgrzybki świeże lub mrożone – 500 g
- woda – 1 l
- żelatyna spożywcza – 4 łyżki
- sól, sos sojowy do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Do Majonezu Napoleońskiego Mosso dodać sok z cytryny, startą na tarce na drobnym oczku skórkę i dokładnie wymieszać.
Marchewkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie, wystudzić i pokroić w kostkę (wody nie wylewać). Grzyby obgotować przez trzy minuty w osolonej wodzie i odcedzić. Odmierzyć jeden litr wody z marchewki, zagotować i dodać żelatynę, intensywnie mieszając.
Po całkowitym rozpuszczeniu żelatyny doprawić do smaku solą i sosem sojowym. Do keksówki lub innej foremki wyłożyć marchewkę, dodać pokrojony w cienkie plasterki seler naciowy i wcześniej przygotowane grzyby. Całość zalać galaretką, delikatnie wymieszać, żeby składniki rozłożyły się równomiernie i odstawić do lodówki na parę godzin do stężenia.
Terinę podawać z przygotowanym wcześniej majonezem cytrynowym.
Skomentuj lub zobacz komentarze