Udostępnij:
Serowa terrina z łososiem i jajkiem będzie powiewem świeżości na wielkanocnym stole. Doskonale sprawdzi się jako dodatek na kanapkę czy samodzielna przekąska. Spróbuj!
Składniki
- Łosoś w plastrach – 300 g
- Serek kremowy – 400 g
- Mosso Majonez Napoleoński – 3 łyżki
- Śmietanka 30 % tł. – 150 ml
- Żelatyna – 3 łyżeczki
- Ciepła woda – 3 łyżki
- Jaja – 4 sztuki
- Sól i pieprz – do smaku
- Zielony ogórek – 1 sztuka
- Koperek – 1 pęczek
PRZYGOTOWANIE:
Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Formę keksową wyłożyć folią spożywczą. Dno i brzegi wyłożyć plastrami łososia.
Ogórka umyć, przekroić na pół i wydrążyć, pokroić w drobną kosteczkę. Żelatynę zalać ciepłą wodą i odstawić do napęcznienia. Serek kremowy wymieszać z Majonezem Napoleońskim Mosso, posiekanym koperkiem i ogórkiem. Zagotować śmietankę, zdjąć z kuchenki i gdy lekko ostygnie rozpuścić w niej żelatynę. Dodać do masy serowej.
Do formy z łososiem włożyć połowę masy, ułożyć następnie jajka i przykryć pozostałą częścią. Przykryć formę folią i wstawić do lodówki, na minimum 4 godziny. Opcjonalnie przed podaniem udekorować listkami rukoli, kaparami i pokruszonymi orzechami.
Skomentuj lub zobacz komentarze