Tarta z cukinią i suszonymi pomidorami

Tarta z cukinią i suszonymi pomidorami

Wytrawna tarta na kruchym spodzie z cukinią, suszonymi pomidorami i szpinakiem. Jest tak pyszna, że z pewnością nie skończy się na jednym kawałku! Smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki

  • Cukinia – 1
  • Szpinak – 2 garści
  • Suszone pomidory – 150 g
  • Mozzarella – 2 kulki
  • Jajka – 3
  • Śmietanka 18 % tł. – 200 ml
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Masło (do wysmarowania formy) – 1 łyżka

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę wymieszać z solą i zagnieść z posiekanym drobno masłem. Na koniec dodać zimną wodę i wyrobić na gładkie ciasto. Owinąć ciasto folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy o średnicy 25 cm. Formę z ciastem włożyć do lodówki. W tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 185° Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać ryż lub fasolę. Podpiekać przez 12 minut. Po tym czasie zdjąć papier i piec jeszcze 5 minut. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.

  2. Majonez Napoleoński Mosso wymieszać z Musztardą Stołową Mosso  i ziarnami sezamu. Następnie stopniowo dodawać olej, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  3. Cukinię umyć i pokroić na długie, cienkie paski. Zetrzeć na tarce mozzarellę. W miseczce wymieszać jajka ze śmietaną, dodać sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Na podpieczony spód wyłożyć pokrojoną cukinię, suszone pomidory oraz liście szpinaku. Całość polać masą jajeczną, a wierzch posyp startą mozzarellą. Zapiec w piekarniku w temperaturze 185°C przez około 25 minut.

przygotowania: 35 minut
czas wykonania: 25 minut
czas potrzebny: 60 minut
ilość porcji: 8
kuchnia francuska
Obiad
pieczenie
×