Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy

Chłodnik to idealna zupa na lato! Jaki smak wybrać? W naszym dzisiejszym menu znajdziecie przepis na chłodnik ogórkowy z pikantną nutą sosu.

Składniki

  • Ogórki gruntowe – 10-15
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Czosnek – 2-3 ząbki
  • Kefir – 400 ml
  • Śmietana 18 %tł. – 400 ml
  • Rzodkiewka – 1 pęczek
  • Koperek – 1 pęczek
  • Prażone blanszowane migdały – ½ szklanki

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ogórki umyć i obrać. Zetrzeć na tarce i posypać solą, a następnie odstawić na kilka minut.

  2. Do naczynia włożyć Chrzan Delikatesowy Mosso i wymieszać go z posiekanym koperkiem. Dodawać stopniowo Olej Mazowiecki Mosso i mieszać dokładnie. Na koniec dodać ocet winny i doprawić do smaku solą i pieprzem.

  3. W tym czasie umyć koperek, odciąć łodyżki i posiekać. Odsączyć ogórki z nadmiaru wody. W garnku wymieszać śmietanę, kefir, ogórki, czosnek oraz koperek. Zblendować na gładko i doprawić do smaku sosem

  4. Rzodkiewkę umyć i zetrzeć na tarce. Migdały podprażyć na suchej patelni i posiekać. Do chłodnika dodać startą rzodkiewkę i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem posypać posiekanymi migdałami.

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: - minut
czas potrzebny: 20 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Zupa
×