Pasztet warzywny z cukinii z sosem sezamowym

Pasztet warzywny z cukinii z sosem sezamowym

Pasztety warzywne są bardzo chętnie przyrządzane. Równie chętnie wykorzystywanym warzywem, szczególnie latem i jesienią, jest cukinia. A gdyby tak je połączyć i przyrządzić pasztet warzywny z cukinii? Dodaj marchewki, cebulę, dopraw przyprawami, a całość polej pysznym sosem sezamowym! Nam już ślinka cieknie.

Składniki

  • Cukinia – 1 kg
  • Jaja – 4 sztuki
  • Bułka tarta – 2 szklanki
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2/3 szklanki
  • Marchewki – 2 sztuki
  • Cebula – 1 sztuka
  • Sól i pieprz
  • Gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki

Sos:

  • Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
  • Nasiona sezamu – 2 łyżki
  • Sos sojowy – 3 łyżki
  • Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany – 1 szczypta
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić na kilka minut. W tym czasie obrać i zetrzeć marchewkę. Pokroić cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor na łyżce Oleju Mazowieckiego Mosso. Cukinie odcisnąć z nadmiaru wody. W misce połączyć wszystkie składniki (cukinię, marchewkę, cebulę, bułkę tartą, olej i jaja), doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

  2. Przełożyć masę do wyłożonej papierem formy o wymiarach 23×12 cm. Piec przez około godzinę w temperaturze 200°C. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.

  3. Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.

  4. Można serwować go na chlebie lub bez, z dodatkiem świeżych warzyw np. ogórkiem czy rzodkiewką. Przed podaniem polać go sosem sezamowym. Smacznego!

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 60 minut
czas potrzebny: 80 minut
ilość porcji: 10
kuchnia polska
Kolacja
pieczenie
×