Babeczki cukiniowe

babeczki cukiniowe

Babeczki z cukinii to pomysł na oryginalny, wytrawny deser lub przekąskę. Cukinia z boczkiem w takim wydaniu to kulinarna inspiracja, której musisz spróbować!

Składniki

  • Cukinia – 1 duża
  • Mąka pszenna – 200 g
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • Jajka – 6 sztuk
  • Mosso Olej Mazowiecki – 1 łyżka

Sos:

  • Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
  • Nasiona sezamu – 2 łyżki
  • Sos sojowy – 3 łyżki
  • Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany – 1 szczypta
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce Oleju Mazowieckiego Mosso. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.

  2. Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.  

  3. Do miski wbić jajka, wymieszać. Dodać pozostałe składniki (cukinię, ser żółty, mąkę, sodę oraz boczek z cebulą). Dodać 3 łyżki sosu sezamowego oraz odrobinę soli i pieprzu.

    Przełożyć ciasto do formy na babeczki. Piec przez około 25 minut w temperaturze 180°C.

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 25 minut
czas potrzebny: 45 minut
ilość porcji: 12-16
kuchnia polska
Ciasto
pieczenie
×