Udostępnij:
Wytrawna tarta na kruchym spodzie z cukinią, suszonymi pomidorami i szpinakiem. Jest tak pyszna, że z pewnością nie skończy się na jednym kawałku! Smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki
- Cukinia – 1
- Szpinak – 2 garści
- Suszone pomidory – 150 g
- Mozzarella – 2 kulki
- Jajka – 3
- Śmietanka 18 % tł. – 200 ml
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
- Masło (do wysmarowania formy) – 1 łyżka
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
- Ziarna sezamu – ⅓ szklanki
- Mosso Musztarda Stołowa – 1 łyżka
- Olej sezamowy – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wymieszać z solą i zagnieść z posiekanym drobno masłem. Na koniec dodać zimną wodę i wyrobić na gładkie ciasto. Owinąć ciasto folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy o średnicy 25 cm. Formę z ciastem włożyć do lodówki. W tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 185° Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać ryż lub fasolę. Podpiekać przez 12 minut. Po tym czasie zdjąć papier i piec jeszcze 5 minut. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
Majonez Napoleoński Mosso wymieszać z Musztardą Stołową Mosso i ziarnami sezamu. Następnie stopniowo dodawać olej, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Cukinię umyć i pokroić na długie, cienkie paski. Zetrzeć na tarce mozzarellę. W miseczce wymieszać jajka ze śmietaną, dodać sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na podpieczony spód wyłożyć pokrojoną cukinię, suszone pomidory oraz liście szpinaku. Całość polać masą jajeczną, a wierzch posyp startą mozzarellą. Zapiec w piekarniku w temperaturze 185°C przez około 25 minut.
Skomentuj lub zobacz komentarze