Szynka w galarecie z pastą chrzanowo–jajeczną

Szynka w galarecie z pastą chrzanowo–jajeczną

Szynka w galarecie z pastą chrzanowo–jajeczną to klasyczny przepis, który zachwyci Was swoim tradycyjnym smakiem i eleganckim wyglądem. To danie idealne na specjalne okazje, jak również na codzienne przyjęcia i spotkania rodzinne. Szynka w galarecie to potrawa, która kojarzy się z tradycją i domowym ciepłem, a dodatek Majonezu Napoleońskiego MOSSOChrzanu Delikatesowego MOSSO nadaje jej wyjątkowego charakteru.

Składniki

  • Marchewka z groszkiem (mrożone) – 150 g (waga przed ugotowaniem)
  • Żelatyna spożywcza – 20 g
  •  Rosół – 800 ml
  • Szynka konserwowa – 200 g
  • Jajko ugotowane na twardo – 2 sztuki
  • Chrzan Delikatesowy MOSSO – 3 łyżeczki
  • Majonez Napoleoński MOSSO – 2 łyżki
  • Sól i pieprz – do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Marchewkę z groszkiem ugotuj według opisu na opakowaniu. Odcedź i przestudź.

  2. Bulion zagotuj, zestaw z palnika. Do gorącego płynu dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki. Mieszaj do rozpuszczenia. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  3. Szynkę pokrój w drobną kostkę.

  4. Do małych foremek przełóż marchewkę z groszkiem i szynkę. Wlej przestudzony bulion z żelatyną. Wstaw do lodówki na minimum 6 godzin.

  5. Przed podaniem przygotuj pastę jajeczną. Jajka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj Chrzan Delikatesowy MOSSO i Majonez Napoleoński MOSSO, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

  6. Galaretki wyjmij z foremek i przełóż na talerz. Na każdą nałóż porcję pasty jajecznej. Udekoruj ulubionymi, świeżymi ziołami.

czas potrzebny: 390 minut
ilość porcji: 4-6
×