Udostępnij:
Szynka w galarecie z pastą chrzanowo–jajeczną to klasyczny przepis, który zachwyci Was swoim tradycyjnym smakiem i eleganckim wyglądem. To danie idealne na specjalne okazje, jak również na codzienne przyjęcia i spotkania rodzinne. Szynka w galarecie to potrawa, która kojarzy się z tradycją i domowym ciepłem, a dodatek Majonezu Napoleońskiego MOSSO i Chrzanu Delikatesowego MOSSO nadaje jej wyjątkowego charakteru.
Składniki
- Marchewka z groszkiem (mrożone) – 150 g (waga przed ugotowaniem)
- Żelatyna spożywcza – 20 g
- Rosół – 800 ml
- Szynka konserwowa – 200 g
- Jajko ugotowane na twardo – 2 sztuki
- Chrzan Delikatesowy MOSSO – 3 łyżeczki
- Majonez Napoleoński MOSSO – 2 łyżki
- Sól i pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę z groszkiem ugotuj według opisu na opakowaniu. Odcedź i przestudź.
Bulion zagotuj, zestaw z palnika. Do gorącego płynu dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki. Mieszaj do rozpuszczenia. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Szynkę pokrój w drobną kostkę.
Do małych foremek przełóż marchewkę z groszkiem i szynkę. Wlej przestudzony bulion z żelatyną. Wstaw do lodówki na minimum 6 godzin.
Przed podaniem przygotuj pastę jajeczną. Jajka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj Chrzan Delikatesowy MOSSO i Majonez Napoleoński MOSSO, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Galaretki wyjmij z foremek i przełóż na talerz. Na każdą nałóż porcję pasty jajecznej. Udekoruj ulubionymi, świeżymi ziołami.
Skomentuj lub zobacz komentarze