Udostępnij:
Połączenie sera pleśniowego z migdałami, szynką parmeńską i pomidorkami to prawdziwa eksplozja smaków. Taka sałatka idealnie sprawdzi się na wieczór w gronie znajomych czy kolację z rodziną. Całość skąpana w sosie czosnkowym. Spróbuj!
Składniki
- Sałata lodowa – 1 główka
- Pomidorki rzymskie – 250 g
- Ser pleśniowy (np. gorgonzola lub lazur) – 150 g
- Migdały – garść
- Szynka parmeńska – 6 plastrów
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – 2/3 szklanki
- Letnia woda – 4 łyżki
- Mosso Musztarda Stołowa – 1 łyżeczka
- Czosnek – 6 ząbków
- Sól i pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Plastry szynki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez około 7 minut w 200°C, aż dobrze się spieką. Po upieczeniu pokruszyć na mniejsze kawałki.
Sałatę obrać z zewnętrznych liści, pokroić na większe kawałki. Pomidorki umyć i przekroić na połówki. Ser pokruszyć na mniejsze kawałki.
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. W wysokiej szklance wymieszać Majonez Napoleoński Mosso z Musztardą Stołową Mosso i czosnkiem. Dodawać stopniowo letnią wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Migdały posiekać na mniejsze kawałki. Połączyć składniki sałatki i polać sosem czosnkowym.
Skomentuj lub zobacz komentarze