Sałatka z polentą

Sałatka z polentą

Polenta z kaszy kukurydzianej to przepis już odrobinę zapomniany. My odświeżyliśmy go w postaci sałatki ze smażoną polentą, burakami, orzechami i jarmużem. Całość skąpana w wyrazistym sosie majonezem i śmietanką. Spróbuj!

Składniki

  • Bulion drobiowy – 250 ml
  • Woda – 500 ml
  • Kasza kukurydziana – 130 g
  • Masło – 1 łyżka
  • Jarmuż – 2 szklanki
  • Ugotowane buraki – 3 sztuki
  • Pomidorki cherry – 125 g
  • Mosso Olej Mazowiecki – 4 łyżki
  • Prażone orzechy laskowe – ½ szklanki
  • Szczypiorek – garść
  • Sól i pieprz do smaku

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wodę wraz z bulionem zagotować, powoli wsypywać kaszę, cały czas mieszając. Gotować około 20 minut, aż kasza będzie całkowicie ugotowana, w razie potrzeby dodać więcej wody. Na koniec dodać masło i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do prostokątnego pojemnika i pozostawić do wystygnięcia, następnie schładzać w lodówce przez kilka godzin aż stężeje. Buraki pokroić w paski.

  2. Pomidory umyć i pokroić na połówki. Szczypiorek posiekać drobno. Jarmuż oczyścić z grubych łodyg i podzielić na mniejsze kawałki. Dodać 1 łyżkę Oleju Mazowieckiego Mosso i wymieszać. Polentę wyjąć z naczynia i pokroić w kwadraty lub trójkąty. Obsmażyć je z obu stron na 3 łyżkach oleju.

  3. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

  4. Orzechy grubo posiekać. Połączyć składniki sałatki i polać sosem. Wierzch posypać obficie posiekanym szczypiorkiem.

ilość porcji: 4
×