Sałatka z pomarańczą i awokado

Sałatka z pomarańczą i awokado

Lekka sałatka z pomarańczą i awokado, z dodatkiem migdałów i nasion słonecznika to pomysł na szybki i zdrowy lunch. Składniki w jedną całość łączy aksamitny sos sezamowy – spróbuj!

Składniki

  • Awokado – 1 dojrzałe
  • Pomarańcza – 1 dojrzała
  • Roszponka – 2 szklanki
  • Migdały w płatkach – 50 g
  • Kiełki słonecznika – 2 garście
  • Czerwona cebula – 1 mała
  • sól, pieprz

Sos:

PRZYGOTOWANIE SAŁATKI Z AWOKADO:

  1. Za pomocą noża obierać pomarańczę. Pokroić w plastry, a następnie na połówki.
    Podprażyć migdały na suchej patelni.

  2. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i pokroić w plasterki. Pokroić w piórka czerwoną cebulę.

  3. Majonez wymieszać z musztardą i ziarnami sezamu. Następnie stopniowo dodawać olej, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Składniki sałatki ułożyć na półmisku i polać obficie sosem. Posypać z wierzchu kiełkami i migdałami.

przygotowania: 15 minut minut
ilość porcji: 2
×