15 min
2 porcje
bardzo łatwy
Udostępnij:
Lekka sałatka z pomarańczą i awokado, z dodatkiem migdałów i nasion słonecznika to pomysł na szybki i zdrowy lunch. Składniki w jedną całość łączy aksamitny sos sezamowy – spróbuj!
Składniki
- Awokado – 1 dojrzałe
- Pomarańcza – 1 dojrzała
- Roszponka – 2 szklanki
- Migdały w płatkach – 50 g
- Kiełki słonecznika – 2 garście
- Czerwona cebula – 1 mała
- sól, pieprz
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
- Ziarna sezamu – ⅓ szklanki
- Mosso Musztarda Stołowa – 1 łyżka
- Olej sezamowy – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE SAŁATKI Z AWOKADO:
Za pomocą noża obierać pomarańczę. Pokroić w plastry, a następnie na połówki.
Podprażyć migdały na suchej patelni.Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i pokroić w plasterki. Pokroić w piórka czerwoną cebulę.
Majonez wymieszać z musztardą i ziarnami sezamu. Następnie stopniowo dodawać olej, dokładnie mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Składniki sałatki ułożyć na półmisku i polać obficie sosem. Posypać z wierzchu kiełkami i migdałami.
Skomentuj lub zobacz komentarze