Sałatka z owocami z serem pleśniowym

Sałatka z owocami z serem pleśniowym

Sałatka owocowa z figami, serem pleśniowym i orzechami to idealne połączenie smaków pod koniec lata. Wykorzystaj w pełni sezonowe owoce i ciesz się ich wyjątkowym smakiem! Całość skąpana w pysznym sosie sezamowym – spróbuj!

Składniki

  • Ser pleśniowy – 100 g
  • Truskawki – 150 g
  • Maliny – 100 g
  • Borówki – 100 g
  • Figi – 2-3 sztuki
  • Szpinak – 2 szklanki
  • Kiełki słonecznika – 1 garść
  • Orzechy włoskie – 1/3 szklanki

Sos:

  • Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
  • Pasta sezamowa (tahini) – 2 łyżki
  • Sok z cytryny – 2 łyżki
  • Ziarna sezamu – 2 łyżki
  • Suszony czosnek – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Letnia woda – 1-2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Owoce umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę ser pleśniowy. Figi przekroić na ćwiartki.

  2. Odciąć szypułki z truskawek i pokroić owoce w plastry. Orzechy podprażyć na suchej patelni i pokroić na mniejsze kawałki.

  3. Wszystkie składniki, oprócz wody, dokładnie wymieszać. Dodawać stopniowo letnią wodę, do uzyskania ulubionej konsystencji sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

  4. W misce wymieszać składniki wraz z sosem sezamowym, wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi oraz kiełkami.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 3
×