Pobierz darmowy e-BOOK z pysznymi świątecznymi przepisami i spraw, by te święta były niezapomniane! Kliknij i pobierz.

Sałatka z wołowiną

Sałatka z wołowiną

Masz ochotę na wołowinę, wysmażoną tak, jak lubisz? Przyrządź z niej… sałatkę! Dodaj makaron ryżowy i świeże warzywa, a całość udekoruj ziarnami sezamu i pysznym sosem bazyliowym – spróbuj!

Składniki

  • Wołowina (polędwica, rostbef, antrykot) – 300-400 g
  • Makaron ryżowy – 100 g
  • Marchewka – 2 sztuki
  • Ogórek – 1 sztuka
  • Pomidorki cherry – 1 szklanka
  • Czerwona cebula – 1 mała
  • Ziarna sezamu – 3 łyżki
  • Prażona cebulka (opcjonalnie) – 3 łyżki
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
  • Szczypiorek – garść

Sos:

  • Mosso Olej Mazowiecki – ½ szklanki
  • Świeże zioła (np. koperek, pietruszka, bazylia, szczypiorku) – 1 szklanka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Mosso Musztarda Karmazyna – 2 łyżki
  • Sok z cytryny – 1 łyżka 
  • Sól i pieprz do smaku 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na patelni rozgrzać Olej Mazowiecki Mosso i obsmażyć mięso wołowe (po 3-4 minuty z każdej strony). Po smażeniu odstawić mięso, aby odpoczęło. Makaron ryżowy ugotować.

  2. Pokroić wszystkie warzywa: marchew w długie cienkie paski, ogórka w talarki, cebulę w piórka, pomidorki w połówki. Marchewkę poddusić pod przykryciem przez 2 minuty na 2-3 łyżkach wody.

  3. Zioła umyć i osuszyć. Wrzucić do blendera wszystkie składniki i zblendować na pyszny sos.

  4. Na talerz lub półmisek wyłożyć składniki. Dodać pokrojone w cienkie paski mięso. Polać całość sosem i posypać z wierzchu sezamem oraz prażoną cebulką.

Do tej potrawy pasuje:

przygotowania: 35 minut minut
ilość porcji: 3
×