Sałatka z tofu i kaszą gryczaną

Sałatka z tofu i kaszą gryczaną

Pomysł na szybki obiad w wersji wegetariańskiej? Pożywna sałatka z kaszą gryczaną i smażonym tofu! Aromatyczny i lekki sos czosnkowy sprawi, że danie nabierze nowego charakteru – spróbuj!

Składniki

  • Tofu – 1 kostka
  • Kasza gryczana – 50 g
  • Mix sałat
  • Czerwona cebula – 1 sztuka
  • Orzechy nerkowca – 1 garść
  • Sałata lodowa – ½ główki
  • Szczypiorek – 2 garści
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku

Sos:

  • Natka pietruszki – 1 szklanka
  • Mosso Majonez Napoleoński – 1/3 szklanki
  • Serek kremowy – 150 g
  • Mleko – 3-4 łyżki
  • Czosnek – 1 obrany ząbek
  • Sok z limonki/cytryny – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Tofu odsączyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem oraz słodką sproszkowaną papryką. Kaszę ugotować w osolonej wodzie.

  2. Na dwóch łyżkach Oleju Mazowieckiego Mosso podsmażyć tofu, obracając co jakiś czas, aby było chrupkie. Cebulę pokroić w piórka, sałatę posiekać lub porwać.

  3. Pietruszkę opłukać i osuszyć ręcznikiem. Posiekać bardzo drobno. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć wszystkie składniki sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

  4. W misce wymieszać sałatę z pozostałymi składnikami oraz sosem czosnkowym.

Do tej potrawy pasują

ilość porcji: 2
×