Sałatka z pieczoną dynią

Skoro jest jesień, to na stole koniecznie musi pojawić się dynia! Możliwości jej wykorzystania jest naprawdę wiele, zaczynając od makaronów, na ciastach kończąc. My proponujemy dzisiaj sałatkę z pieczoną dynią, kaszą pęczak, włoskimi orzechami, cebulą i papryką.

Składniki

  • Sos Czosnkowo-Cebulowy Mosso Impresje
  • 1 dynia np. hokkaido około 1,5 kg
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • 2 czerwone cebule
  • 1 czerwona papryka
  • rukola
  • Sól, pieprz
  • Olej Mazowiecki Mosso

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kaszę ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu (około 15-20 minut).

  2. Dynię przekrój na pół i za pomocą łyżki wydrąż miąższ z pestkami. Pokrój na 1-2 centymetrowe kawałki. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dopraw solą i pieprzem oraz polej olejem.

  3. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Paprykę umyj i pokrój w paski. Dodaj warzywa do dyni.

  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 20 minut. Po upieczeniu połącz wszystkie składniki sałatki z  Sosem Czosnkowo-Cebulowym Mosso Impresje. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi.

Sałatce z pieczonej dyni smaku dodaje:

przygotowania: 25 minut
czas wykonania: 20 minut
czas potrzebny: 45 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Sałatka
pieczenie
×